Over Marjan Rens

Marjan Rens werkte voor de Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie SNV toen zij op 3 oktober 1999 in Nepal volkomen onverwacht overleed, 39 jaar jong. Marjan was geïnteresseerd in mensen en culturen en ‘gefascineerd door het boerenbestaan op grote hoogte’.

 

Ontwikkelingswerk en wetenschap
In haar werk zocht Marjan naar een combinatie van ontwikkelingswerk en wetenschap. Als cultureel antropologe bereidde ze een promotieonderzoek in de Boliviaanse Andes voor. Door het optekenen van levensverhalen van drie generaties vrouwen wilde ze onderzoeken op welke wijze 'gendersymbolen' worden doorgegeven van moeder op dochter.

 

ICCO en Latijns-Amerika
Bij de medefinancieringsorganisatie ICCO was Marjan van 1995 tot 1997 verantwoordelijk voor de financiering en begeleiding van partnerorganisaties in de Andeslanden Bolivia en Peru. Contacten met die partnerorganisaties en  veldbezoeken waren voor Marjan veruit het aantrekkelijkste en meest inspirerende deel van haar werk. Hier genoot ze van. Haar deskundigheid, enthousiasme en betrokkenheid is de partnerorganisaties bijgebleven.

 

Naar Nepal
In 1997 maakte Marjan de overstap van financier naar uitvoerder van ontwikkelingsprojecten. Ze aanvaardde een baan bij de Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie SNV. In het  afgelegen Dolpa-district (West-Nepal) ondersteunde ze haar Nepalese collega's bij een verandering van werkwijze: minder gericht op technische doelen, meer op gemeenschapsontwikkeling. Het versterken van de positie van vrouwen hierbij vormde voor haar een grote uitdaging.


Na anderhalf jaar werken en wonen in Dolpa, nam Marjan in augustus 1999 een nieuwe functie op zich, op het SNV-kantoor in de hoofdstad Kathmandu. Tijdens haar afscheidstocht door de bergen van het prachtige Dolpa overleed ze, aan de oevers van het Phoksundo-meer. Haar familie, partner, vrienden en collega’s liet ze verbijsterd achter.

titel